Naprapati

NAPRAPATI


Naprapati är en behandlingsform som bygger på manuell medicin. Begreppet ”manuell medicin” syftar på att man förlitar sig på sina egna händer för att undersöka och behandla störningar i människans rörelseapparat; skelett, rygg, leder och muskler.


Naprapaten har ett självständigt vårdansvar. Det innebär att patienten både kan gå direkt till naprapat eller bli remitterad från annan vårdgivare. I båda fallen har naprapaten ansvar för att undersöka och behandla patienten på korrekt sätt och för att dokumentera sina åtgärder.

Naprapaten måste därför kunna uppmärksamma sådana fynd hos patienten som gör att patienten borde undersökas av annan vårdgivare och sådant som gör att naprapatisk behandling inte bör utföras, eller utföras med större försiktighet än vanligt.


En naprapat arbetar genom att kombinera olika behandlingsmetoder. som t.ex. massage och manipulation, men även triggerpunktsbehandling och träningsråd. Det är viktigt att framhålla att det inte finns något mystiskt eller hemligt inom naprapatin. Verksamheten baseras på ett humanbiologiskt och beteendevetenskapligt tänkande och är idag accepterad av samhället, vilket visas av att legitimation infördes 1994.


Naprapatutbildningen är en fem år lång utbildning som inkluderar ett års legitimationspraktik inom offentligvård och även praktik hos legitimerad naprapat.


Källa: Svenska naprapatförbundet

© Copyright 2012. All Rights Reserved.